2012. május 21., hétfő

Holly Black: Black Heart (The Curse Workers 3)



 “This is never going to be over,” I shout. “Someone will always be after me. There’s always consequences. Well, BRING IT. I am done with being afraid, and I am done with you.”


Holly Black! You're a genious!

Végre engem is teljesen megvett magának ez a történet! Kár, hogy ez a trilógia zárókötétre következett be, de jobb későn, mint soha!:)

SPOILER az első és második részre

Cassel lepaktált az ördöggel az FBI-jal, bár hivatalosan csak a tanév vége után fog taggá válni. De közben zajlik az élet, hiszen az anyját üldözi Patton szenátor, és az állam is. Ráadásul még egy hihetetlenül értékes gyémántot is elvesztett a mama, amit szerencsétlen módon éppen a maffiafőnök Zacharovtól tulajdonított el sok évvel ezelőtt. Most meg megpróbálta eladni neki, csak menet közben kiderült, hogy a kő hamis...
Cassel emellett még az FBI-nak is kénytelen dolgozni, bár a munka elsőre nem tűnik rossznak, hiszen az időközben közveszélyes őrültté vált Patton-t kéne eltennie az útból, de valami nem stimmel a tervvel. Eközben csak a gyémántot kéne megtalálnia az anyjának, Lilát sem ártana visszaszereznie, és egy iskolai zsarolási ügyet is meg kéne oldani. Közben pedig megpróbálni mindent ép bőrrel megúszni...

SPOILER VÉGE

Imádom, imádom, imádom ezt a kötetet!!! Itt most kicsit kevésbé sötét a történet, mint eddig, és ez már pont elég ahhoz, hogy telitalálat legyen nálam a regény!

Cassel pokolian, ijesztően, lenyűgözően okos, Sherlock Holmes is belehúzhat, ha ennek a srácnak a logikájával akar versenyezni! Egyszerűen zseniális!:D És vicces, a szarkasztikus kiszólásai szenzációsak (bár most is volt pár olyan szövege, ami már az erőltetett kategóriát közelítette, de a többivel bőségesen kárpótolt). A végén Cassel nagy húzása pedig olyan sok szinten briliáns volt, hogy az hihetetlen! (Heist rajongó énem csak úgy ujjongott örömében!:D)


I grin. “Oh, come on. It was some fine rhetoric.”
“Yeah, you’re like a modern day Abraham Lincoln.” He sets a plate of eggs and toast in front of me. “‘Let my people go.’”
“That’s Moses.”


Aztán mikor lement a főszál, már nagyon elégedett voltam. De egészen biztos voltam benne, hogy Holly Black kalapja kiürült, erre előhúzott egy újabb meglepetést! Majd egy újabbat! És megint egyet! Leborulok az írónő nagysága előtt! Black a csavarok királynője! (Ráadásul végig számítottam rá, hogy át leszek verve, de még így is simán megetetett. Nem rossz!:D)

A legtöbb írónál vagy előre kitalálhatóak a csavarok, vagy ha nem, akkor az általában azért van, mert teljesen légből kapott a dolog.  De itt nem! H. B. minden szükséges infót ide ad nekünk, csak szét kéne szedni, hogy mi melyik átveréshez kapcsolódik, és hogyan. És ez nehezebb, mint amilyennek hangzik.:)

A szerelmi szállal is meg vagyok elégedve, bár Lila továbbra sem a kedvencem, de a végén bebizonyította, hogy ő se most jött le a falvédőről, és megérdemli Casselt (többé-kevésbé :D). Sam és Daneca aranyosan normálisak, bár én Daneca szálát nem így zártam volna le. Mondjuk lehetne ebből egy spinoff! Na, légyszi, Holly!!! SPOILER És akkor itt be lehetne hozni papa Sharpe-ot is, aki le merném fogadni, hogy egy kicsit sem halott (inkább szenátor, hello Senator Raeburn!)! Úgy értem, kicsit gyanús, hogy először egy hajóbalesetben rendezte meg a saját halálát, aztán meg egy autóbalesetben tényleg meghalt? Aha, persze. SPOILER VÉGE Kérek spinoff-ot, folytatást, akármit!!!

Csak egyet mondhatok a végére: a francba! Miért most van vége?! Mikor végre belezúgtam abba a történetbe, amit papírforma szerint az elejétől kezdve imádnom kellett volna, csak eddig valami nem klappolt. Bezzeg most!

Aki egy pörgős, izgalmas, intelligens, csavaros, zseniális, keserű humorral fűszerezett történetre vágyik, az azonnal csapjon le erre a sztorira! És úgy emlékszem a molyon volt róla szó, hogy a Könyvmolyképző megvette a regény jogait, úgyhogy belátható időn belül nálunk is meg fog jelenni!

Nyelvezet: 3/5 Átlagos ifjúsági regények nyelvezeténél kicsit nehezebb, a világ kissé sajátos szókincse miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése