2013. október 4., péntek

Kelley Armstrong: Omens (Cainsville 1)


 A Dream Thieves (Hollófiúk 2) után semmit nem találtam, amit egy ilyen hangulatos, egyedi, és úgy összességében veszett jó könyv után nem éreztem volna kevésnek. Így céltalanul bolyongtam a GR-en, amikor is felfedeztem, hogy Kelley Armstrong indított egy új sorozatot, míg én nyári álmomat aludtam (vagy hogy a fenében siklottam el felette?). Ő meg eddig nem alkotott olyat, ami nekem ne tetszett volna, igaz azok YA-k voltak. Ez meg egy felnőtt regény (de még véletlen sem New Adult, hála a jó égnek!), úgyhogy kíváncsian, és nem kis elvárásokkal ugrottam neki.


Omens (Cainsville, #1) Olivia Taylor-Jones a chicagoi elit oszlopos tagja, szülei egy menő bolthálózat tulajdonosai, a vőlegénye szenátusi helyre pályázik, Olivia pedig mindeközben önkéntes munkát végez, hogy hasznosnak érezhesse magát. Ez az álomélet azonban egyik pillanatról a másikra a feje tetejére áll, amikor is kiderül, hogy a lányt örökbefogadták, ráadásul a valódi szülei Chicago hírhedt, szadista sorozatgyilkosai. Olivia a riporterek hada elől menekülve egy közeli kisvárosban, Cainsville-ben köt ki, annak reményében, hogy itt kicsit ráncba szedheti az életét. Azonban valódi Anyja, aki ártatlannak vallja magát, ráveszi a lányt, hogy juttassa el az ügyét egy segítő szervezetnek, Olivia viszont ehelyett belekeveredik a nyomozásba, oldalán Anyja volt ügyvédjével, a cainsville-i kötődésű Gabriel Walsh-al. Mindeközben pedig a lány egyre több, ész érvekkel megmagyarázhatatlan helyzetbe kerül, és egyre biztosabbnak látszik, hogy Cainsville nem az, aminek látszik...

 Na, szóval, nem csalódtam! Hogyhogy nálunk ennyire elsikkadt ez a megjelenés? (Jó, angol megjelenés, de sokan írnak azokról is.) Pedig nagyon is érdemes elolvasni, ha az ember megcsömörlött a szokásos paranormális regényektől, mert ez egészen egyedien viszi bele ezt az aspektust, legalábbis eddig. Igazából ki sem derül, hogy mi a természetfeletti, csak babonák, jósnők, fura kisvárosi öregek, különböző ómenek jelzik, hogy itt több is van a háttérben. És ez most nagyon jólesett, épp egy leheletnyi megmagyarázhatatlan van csak benne, és nem is hiányzik több, ez tökéletes hátteret szolgáltat a nyomozáshoz. (A folytatásban majd nyilván előtérbe kerül ez a szál azért.)

 Mert hogy ez egy krimi. Csak mégsem egészen. Igazából nem tudunk meg semmi világrengető megoldást, az is odébb van még, ennek ellenére letehetetlen a könyv. És nem marad hiányérzete az olvasónak. Mert a nyomozás maga érdekes, Cainsville meg még érdekesebb. Sokszor hátborzongató, fura dolgok történnek, de közben meg érződik, hogy az emberek, még ha titkaik is vannak, nem akarnak rosszat. Csak nagyon összetartó és zárt a közösség, ami a kívülállóknak szokatlan lehet. Igazából az ijesztő és az idilli elemek keverednek, meglehetősen jól.

 Amiről még szót kell ejteni, és ami nélkül az előbbiek mit sem érnének, az a  főszereplő páros. Végre nem a nyolcezerszer látott sablonokat kapjuk, hanem szorult beléjük egyéniség is. Mondjuk Armstrongtól ezt el is vártam. Olivia elkényeztetett, ennek ellenére képes a saját lábára állni, és önsajnálat helyett a saját kezébe veszi a sorsát. Hozzá csatlakozik Gabriel, aki nem is tagadja, hogy a saját karrierje, és Olivia pénze miatt érdekli az ügy. És ne is várjunk tőle mást. Gabrielnek igazából kevés jó tulajdonsága van, mert önző, kissé arrogáns, manipulatív, ugyanakkor a szokásos macsó viselkedés teljesen hiányzik belőle, ami miatt valahogy mégis pillanatok alatt megkedveltem. És a védelmében felhozható, hogy okos, és azért néha-néha másokért is hajlandó megtenni ezt-azt. A két szereplő között pedig remek a kémia, annak ellenére, hogy romantikus jelenet egy darab nincs, viszont van helyette feszültség rendesen, aminek lehet szurkolni, hogy átforduljon többe is.

 Nagyon ajánlom a könyvet, mesterien keveri a különböző műfaji elemeket, végig szórakoztató és érdekes, pedig ez még csak egy bevezető kötet volt! Olvasnám nagyon tovább, kár, hogy majd egy évet kell várni rá.

10 megjegyzés:

  1. Csendesen jelezném, hogy én írtam a megjelenésről :D
    Egyébként örülök, hogy tetszett. Jó tudni, hogy Armstrong még mindig tud írni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, most hogy visszanéztem.:D Akkor nem tudom, hogy miért nem ragadt meg bennem az infó...
      Tervezed mostanában olvasni?:)

      Törlés
    2. Lehet, hogy az zavart be, hogy másik borítóval tettem ki, a pirossal. :)
      Tervezem olvasni igen, de szerintem idén már nem fog sora kerülni. Szigorú menetrendem van :D, és előtte van még a Stolen is tőle, meg a Made to be Broken, mindkettő várólista csökkentős. Előbb azokat szeretném sorra venni.

      Törlés
    3. a Stolenre rá kellett keresnem, hogy mi az, de azt a sorit nem olvasom, úgyhogy azért nem ismertem:) A Made to be broken nekem is tervben van, nagyon bírtam azt a sorozatot

      Törlés
    4. Hú, pedig jó. Felnőtt fantasyban nálam viszi a prímet. Vérfarkasos, de nem a hagyományos értelemben. De vannak boszorkányok is, alakváltók, szóval változatos. :) Minden könyv másról szól, úgyhogy nem is függővéges.
      A Made to be Brokent már csak azért is olvasni akarom, mert jövő hónapban jön a 3. része, és kíváncsi vagyok mi lesz Nadia-val és Jackkel :))

      Törlés
    5. mekkora hülyeséget mondtam, a Made to be brokent már olvastam, csak most hirtelen azt hittem, hogy az a harmadik rész címe lesz:)

      Törlés
  2. Még a megjelenéskor elolvastam, örülök, hogy neked is tetszett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. most találtam meg az "új" blogod, azt hittem már nem blogolsz, de tök jó, hogy igen:)

      Törlés
    2. Hát az igazat megvallva, most sem nagyon blogolok, pedig nagyon kéne, mert az elolvasott könyvek felére nem emlékszem XD

      Törlés
    3. de a megjelenős posztjaid nekem mindig hasznosak:) amúgy én is kezdek eléggé leállni, havonta ha írok egy könyvről, az már jó, pedig tök sokat olvasok, csak valahogy nincs már annyi kedvem

      Törlés